Israel rammer i hjertet


Israel kontrasternes land

Israel er et af de lande, hvor kontraster i høj grad mødes – måske det land, der har de største kontraster.

Fra en gåtur blandt jøder og muslimer i en af de ældste og helligste byer, Jerusalem, til Gay Pride, som hver juni indtager Tel Aviv med fest og farver. Den smukkeste natur fra ørken til grønne bjergsider og 137 lækre strande.

Det Døde Hav, som er verdens laveste sted, og så har Israel desuden de fleste museer pr. indbygger, så kulturnarkomanen kan i den grad få stillet lysten.

Eller hvad med Eilat, som er toldfri zone, hvor dykkerture med delfiner og farverige fisk tager pusten fra de fleste. I Jaffa ligger verdens eneste teater, hvor samtlige involverede er enten blinde eller døve.

Israel er en af de destinationer i verden, som indtager de fleste, hvis blot man vælger med sanserne.

Funky Town

Tel Aviv. Med en alsidig foodie-scene, et pulserende natteliv og kvinder og mænd i de skarpeste outfits, er Tel Aviv uden tvivl en af de fedeste byer i Mellemøsten.

Israels kulturelle hovedstad er alt fra funky restauranter og natklubber til fantastisk arkitektur, skøre, opfindsomme butikker, strandliv – ja, liv i det hele taget!

Tel Aviv har alt, hvad du ønsker fra en vestlig hovedstad, men med mellemøstlig stil.

Indbyggerne i Israel er en fantastisk forskelligartet gruppe af mennesker. Nogle er jøder, hvis bedsteforældre migrerede dertil fra Europa eller Nordafrika, andre er muslimske eller kristne arabere. Gamle eller unge, religiøse eller sekulære; den gennemsnitlige israeler er venlig og vil hjælpe med det, du har brug for, og så er de altid klar med en anbefaling til, hvad du skal opleve, spise, sove, eller gøre.

Læs om Hipsterbar i Tel Aviv:

KLik her for Clublife med Tel Avivs bedste DJ´s:

Kend din årstid

Sommeren er varm, og så er det jo heldigt, at der finde de cooleste strande.

Tel Aviv har flere strande, og der sker altid noget. Folk slentrer frem og tilbage og kigger på hinanden med en is i hånden. På strandpromenaderne er der altid nogen, der optræder eller viser deres kunsthåndværk frem. Der er adskillige caféer, strandbarer og isbarer, m man kan hænge ud på. Og så snart det bliver tusmørke starter de mest funky strandbarer og pubber op med loungemusik og god stemning. Der er i alt 16 smukke strande i Tel Aviv, som hver har noget særligt. Nogle er mere børnevenlige end andre, mens der også er udendørs fitness for Mr. Speedos eller andre aktiviteter. Strandliv er virkelig en identitet i Tel Aviv, og er det hav, du søger, er det juni, juli og august, der sikrer strandliv hele ferien igennem.

Forår og efterår i Israel er behageligt varmt. Alt er lidt billigere, hotellerne har gode tilbud, og rejser man med børn, eller bare ikke er til for meget støj, fest og farver, så er de to sæsoner helt og aldeles perfekte. Der er også altid plads til håndklædet på stranden, og der er ikke lange køer i isbaren. Så det er en roligere tid. Forår er en af de smukkeste årstider i Israel. Blomster dækker bjergskråningerne, mens solen varmer. I Hula-dalen, den frugtbare grønne dal ved foden af Golan, er der også et naturreservat. Så i både foråret og efteråret er der millioner af trækfugle. Hula-dalen er en fantastisk oplevelse, hvor man enten kan vandre eller cykle.

Vinter. Det bliver det bare aldrig rigtigt i Israel. I hvert fald bliver det aldrig koldt. Måske synes de lokale, det er koldt, men 23 grader eller mere er vinterens temperatur, så lad dunjakken og de forede støvler blive hjemme.

Højtider og Husråd

Israel kan være meget forskellig alt efter, om du er jødisk, kristen eller muslim – eller ingen af delene og egentlige bare gerne vil se det smukke land. Men det er rart at vide, hvornår højtiderne er, for de præger landet i de tider.

I julen og påsken vil landet være præget af kristne pilgrimme, som kommer fra hele verden for at opleve, hvor “det hele skete”. I julen er Betlehem magisk, mens Jerusalem er det samme i påsken.

Så hader du julen, den rigtige jul, ikke den med juletræet og gaverne, så vælg en anden tid. Der er heller ikke fokus på at puste æg i påsken, så hvis dét er påske i din verden, så lad Jerusalem vente til en anden tid. Det flytter sig ikke.

Pesach og Rosh HaShana er de vigtigeste jødiske højtider. Det foregår marts/april og september/oktober og er henholdsvis jødisk påske og jødisk nytår. Det er skoleferietider, og mange virksomheder er lukkede. Men landets museer bugner af specielle arrangementer, og landets nationalparker og andre attraktioner er pakket med mennesker. Derfor er alt også meget dyrere; især hoteller og fly.

Veggie World

Mad i Israel har farver og sprødhed. Friske grøntsager, salater to die for, saftig vandmelon, frisklavet hummus, tofuburgers og lækre juices.

Og kød er bare ikke i fokus. Mange restauranter serverer slet ikke kød. Kosher-reglen er, at kød og mejeriprodukter ikke må blandes, og derfor er det så let på hver en restaurant eller café enten at vælge vegetarisk eller vegansk. Det gælder også streetfood, hvor falafel eller hummus fås i alle mulige, lækre varianter. Israel er et skattekammer i frugt og grønt, og man fristes konstant til at spise noget. Og det er helt ok, for det meste er virkelig sunde valg.

Er man hardcore veganer, er Tel Aviv “the place to be”. Især Carmel Market er himlen og bestemt et besøg værd.

Men prøv også basbousa eller en anden super-sød arabisk dessert, eller tag til den gamle bydel, Acres, og få fisk hevet direkte op fra havets bund til din tallerken.

Klik her for Drinks og vegetarmad i Jaffa

Abududi restaurant er 100% vegansk, men held og lykke med at læse spisekortet

Se restaurant Abudubi

Klik her for legendarisk restaurant, som er værd at vente på

Se Carmel Market her

Seks steder, du ikke må gå glip af

Det gamle Jaffa. Jaffa går tusinder af år tilbage, og man fornemmer at være en del af noget større, når man slentrer rundt i de charmerende, snoede gyder blandet med kunstgallerier, historiske bygninger, ekstraordinære vartegn og en mangfoldighed af særprægede, autentiske restauranter.

Jaffa Havn. Havnen i Jaffa anses for at være en af verdens ældste, og den var hjem for fiskere, sømænd, handelsfolk, korsriddere, erobrere og migranter i tusinder af år. Men nu er havnen en fiskerihavn, hvor kultur, fritidsaktiviteter, shopping og turisme er i fokus , men altid med respekt for havnens unikke historiske og fascinerende karakter.

Læs lidt mere om Jaffa her 

Tel Aviv Havn. Her er alt, hvad hjertet kan begære. I dagtimerne er der mærkevare-shopping i store lagerbygninger, som alle er istandsat, mens frokosten kan nydes på en af de smarte restauranter med havudsigt. Om aftenen forvandler området sig til et af byens mest populære steder, hvor unge og andre sprøde sjæle samles på de mange fede klubber og barer.

Se mer om Tel Aviv havn og promenader her

Den Hvide By. UNESCOs Verdensarvsliste står “Den Hvide By” i Tel Aviv, og den skal man besøge. For her er en uforglemmelig, arkitekttonisk skat, som skal opleves.

Mer om Den Hvide By her

Neve Tzedek. Dette er et af Tel Avivs rolige områder, hvor tankerne kan samles, mens øjnene er på arbejde. Her er en smuk orientalsk arkitektonisk stil og charme, hvor små gader og hemmelige kaffebarer byder på ren zen. Neve Tzedek betyder en “Oase af Retfærdighed”, og det er måske lige den følelse, man får i hjertet af den travle by.

Se mer om Neve Tzedek, Tel Avivs hjerte

Eilat. Dyk med delfiner, se de smukkeste koraller og køb toldfrit om eftermiddagen. Eilat ligger på Israel sydspids i Negev-ørkenen ved det Røde Hav og er det perfekte sted til sommerferie – om vinteren. For om sommeren kan der være ulideligt varmt. Men Eilat har sol og strandliv året rundt. Og hvem vil ikke gerne svømme med delfiner!

Læs mer om Eilat, den evige sommer

 

SE SENESTE ARTIKLER

Felecool


Følg mig her:

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
Please enter your Access Token.

Nyhedsbrev


    Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.