Jannik Olander: Making it big abroad


Jannik Olander er en rigtig verdensmand. Som CEO for det enormt succesfulde smykkefirma Nialaya har han formået at skabe sin egen drømmetilværelse i Los Angeles. Hans rejse startede med en simpel ide til en ny måde at lave smykker, og i dag har han på under 10 år arbejdet sig op til fede biler, luksushuse og rejser over hele verden. Jannik Olander er altid på farten, for det er rundt omkring i verden, at han finder inspiration til sine smykker. Vi var dog så heldige at fange ham til en snak om at rejse ud for at sætte sit præg på verden, om at følge sine drømme og om at skabe det gode liv for sig selv i det store udland.

– Hvad fik dig til at rejse ud?

Det er egentlig et godt spørgsmål, for jeg var ret godt etableret med forretninger i Illum, lækker lejlighed på Bryggen og penge nok til at leve godt. Men jeg kedede mig sgu. Jeg er fra Vejle, men har altid været et storbymenneske, og selvom København er fed, blev byen simpelthen for lille for mig. Jeg havde store drømme om at starte noget op og virkelig blive til noget. Du ved, køre op ad Highway 1 i en Cabriolet og bare være der, hvor det sker. Mange folk herhjemme syntes, at jeg var lidt crazy. Hvorfor ville jeg dog starte helt forfra? Hvordan kunne jeg overskue at flytte fra mit udmærkede liv i Danmark og begynde fra scratch uden at kende en sjæl? Men jeg var nødt til det. Jeg havde en udlængsel og en lyst til at blive inspireret af nye rammer. Så jeg tog af sted – bare min hund og så mig selv.

– Hvorfor blev det lige Los Angeles?

Som sagt var hele formålet at flytte til et sted, hvor man virkelig kunne blive til noget stort. L.A. kunne godt have været New York. Men jeg gad simpelthen ikke at være et sted, hvor det bliver så koldt om vinteren. Og så stod det mellem Miami og L.A., og jeg tænkte så, at jeg ligeså godt kunne rejse så langt væk som muligt. Helt over til Californien, hvor der er solskin, palmer, paradisstrande – og ikke mindst business! Jeg havde kun været der én gang før, så det var meget nyt. Men det var så fedt endelig at være et sted, hvor alle går efter drømmen. Amerikanerne er for vilde, når det kommer til arbejde. Alle vil have den fede livsstil, og man er villig til at arbejde for den. Og den stemning mærker man virkelig i L.A. Det er enormt motiverende og inspirerende!

– Hvad skal der så til for at klare den i Los Angeles?

Man skal først og fremmest være villig til at knokle en vis legemsdel i laser! Jeg kom derover med en lille opsparing, som jeg investerede med det samme. Og så kom krisen, og jeg mistede stort set det hele. Jeg betalte alt, hvad jeg skyldte og røg næsten helt på røven. Så stod jeg der med 10.000 $ og en garage, og så tænkte jeg bare – ”jeg er ikke rejst helt til L.A. for at ende sådan her”. Jeg ville lave noget, der var fedt, og hele vejen havde jeg viljen og troen på, at det nok skulle lykkes for mig. USA er bare vildere end Europa på så mange måder. I forhold til derhjemme er fritid bare ikke ligeså vigtigt som det at blive til noget. Så der er plads til store drømme. Danmark er nok lidt for hyggelig for folk som mig. Men den måde, som folk satser hele butikken i L.A., var til gengæld lige mig, så jeg knoklede virkelig igennem.

– Hvor fik du inspirationen til Nialaya Jewelry?

Da jeg stadig var i København, var herresmykker blevet en stor ting, men meget af det var enten ligegyldigt eller alt for dyrt. Så allerede dengang havde jeg lyst til at lave nogle fede smykker. Men det var faktisk først, da jeg på en rejse til Goa mødte en shaman på et marked, at jeg kom på sporet af idéen. Han hed Nialaya, og han spåede mig og fortalte mig så om de her fantastiske ædelsten, som vi bruger i smykkerne i dag. Hver sten er noget helt særligt, og der tænkte jeg, at der var mulighed for at fortælle en historie og at lave nogle helt unikke ting. Jeg fik denne her lyst til at ændre smykkebranchen. Jeg ville have, at man skulle kunne få noget, der var lækkert og unikt, og som samtidig var til at betale. Noget som kunne afspejle de mange særlige steder og stemninger, jeg mødte på min vej. Og så fik jeg en israelsk ven til at lære mig en 2.000 år gammel knytteteknik, sådan at jeg kunne begynde at lave armbånd. Og det gjorde jeg så. Jeg sad simpelthen ved et IKEA-bord i min garage med ædelsten og snor bredt ud på bordet, og så gik jeg bare i gang med at knytte.

– Og så gik det bare derudad?

Ikke helt. Planen var egentlig bare at sælge 50 armbånd om måneden, så jeg kunne klare mig, men folk gik ret tidligt helt amok over projektet. Det var for vild en følelse, at der lige pludselig stod den ene vilde celebrity efter den anden, som gik helt amok over det, jeg lavede. Jeg arbejdede konstant; det blev en total besættelse for mig. Så det var en periode med meget lidt søvn, og samtidig havde jeg den her unikke følelse af at gå rundt på en skumgummisky og bare have det for vildt. Folk er virkelig fantastiske til at hjælpe hinanden herovre. Jeg fik håndsrækninger og blev præsenteret for vigtige mennesker, bare fordi folk respekterede mig: ”Det her er min ven, og han er mega cool”. Den der helt umiddelbare påskønnelse var et kæmpe skulderklap, og det er virkelig noget, der er sundt for ens ego! Så bliver det sjovt at være i L.A.!

– Hvordan er dit liv så i dag?

Jeg er meget på farten, hvilket passer mig godt, for jeg elsker at rejse! Jeg laver kun business på steder, jeg i forvejen kan lide at være, og jeg inspicerer det hele selv. For eksempel holder jeg meget af Ibiza, St. Tropez og Mykonos, så der har jeg også sørget for at have forretninger. Der er fede mennesker de steder. Folk er ikke bare rige, men også kvalitetsbevidste og fantasifulde. Og det er et meget større krav for mig, end at folk bare har masser af penge. Jeg havde på et tidspunkt mulighed for at åbne i Newcastle, men så tænkte jeg, ”gider jeg overhovedet tage til Newcastle?” – og nej, det gider jeg ikke … Jeg er måske lidt excentrisk, men jeg gider simpelthen ikke at gå på kompromis. Det er bl.a. noget, jeg har lært af L.A. Jeg har opbygget min virksomhed på en måde, der giver mig min drømmetilværelse. Jeg elsker mit liv i Los Angeles, og verden er blevet min legeplads. Det giver mig optur hver dag, når jeg står op om morgenen. Vil man klare sig ude i den store verden, så skal man have principperne på plads – og så skal man selvfølgelig være klar til at knokle på livet løs.

Om Jannik Olander

Jannik Olander er CEO for det verdensomspændende og enormt succesfulde smykkebrand, Nialaya. Han er oprindeligt fra Vejle, men bor i dag i Los Angeles, når han altså ikke rejser rundt i verden for at finde inspiration og ædelsten til de unikke smykker.

Se Nialaya her 

Om Los Angeles:

Los Angeles, officielt City of Los Angeles, ofte omtalt med forkortelsen L.A., er den mest folkerige by i den amerikanske stat Californien og USAs næststørste by efter NYC.

Byen har ca. 4 mill. indbyggere.

Klimaet i Los Angeles er varmt og solrigt med temperaturer på 18-25 grader hele året rundt.

SE SENESTE ARTIKLER HER

Jannik Olander


Følg mig her:

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
Please enter your Access Token.

Nyhedsbrev


    Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.