DEL GERNE


Smag på Tokyo


En guide til verdens bedste spiseby

Når man rejser til Japan, bør et af målene med rejsen altid være at spise fantastisk mad. Japan er blevet den helt store foodtrend verden over, og Tokyo er blevet planetens kulinariske hovedstad, hvilket understreges af de 227 Michelin-stjerner, der skinner over byen (Paris har til sammenligning sølle 134 stjerner). Japanske kokke er som regel specialiserede og formår så til gengæld at løfte deres speciale til et niveau, der både syns- og smagsmæssigt er af en anden verden. Gå på jagt i storbyens fortryllende smagsunivers med vores spiseguide til Tokyo, og lad mundvandet løbe.

Yakitori – Salighed på en pind

Hvem skulle have troet, at grillet kylling på en pind kunne være noget helt ekstraordinært? Yakitori er i al sin enkelhed blot grillede kyllingespyd, men som så meget andet japansk mad skal man vare sig for ikke at ryge ind i en dyb afhængighed. De delikate spyd er oftest forbundet med fredagens fyraftensbajer, og smagen af fedt, salt og røg egner sig da også gevaldig godt til en kold Ichiban.

Dog bliver retten flere steder gjort til noget ud over det sædvanlige, f.eks. i det fashionable Ginza-distrikt, hvor restauranten Birdland griller nogle af Tokyos mest saftige og elegante spyd – og personalet i øvrigt taler godt engelsk. Tag Omakase-menuen, og lad kokken bestemme, hvilke af de utallige udskæringer, du får serveret. Det kunne f.eks. være hemmeligheden ”chicken oysters”, som er vaskeægte salighed i din mund.

Book dit bord på Birdland her

Ramen – Når fastfood er allerbedst

Den store ramen-bølge går sin sejrsgang verden over, men den ægte vare skal man selvfølgelig finde i Tokyo. Mange japanere ser ramen som en slags guilty pleasure – fastfood, der nok ikke er så sundt (efter japanske standarder!), men som dog er al mulig dårlig samvittighed værd. Det er altid en oplevelse at komme ind og på klassisk vis trække en ramen-billet i automaten, hvorefter man sætter sig ved disken, fremviser sin netop trukne billet og fem minutter senere modtager en skål dampende og usædvanligt velduftende suppe.

Hver region har sin egen måde at lave ramen, og i Tokyo er det den soyabaserede shōyu-ramen, der er fremherskende. Prøv den f.eks. på Tsuta, som har formået at løfte den klassiske nudelsuppe til Michelin-niveau – og gør det til frokost, for Tsuta åbner kl. 11 og lukker enten kl. 16, eller når de løber tør for ingredienser. Der er altid kø, så kom i god tid!

Besøg Tsutas hjemmeside

Se video om den Michelin-stjernede ramen

Teppanyaki – Et kokkeshow i røg og damp

Hvis der er noget, japanerne har flair for, så er det at gøre et måltid til en særlig oplevelse. Er man på teppanyaki-restaurant, er en sådan oplevelse garanteret. En ”teppan” er en brændende varm jernplade, som gæsterne sidder rundt om, mens deres personlige kok tilbereder alt lige fra enoki-svampe, hummerhaler, Wagyu-oksekød og usandsynligt meget mere. Det hører sig til, at kokkens fingerfærdigheder udstilles i et show, der ofte involverer snitning med lysets hastighed, jonglering med knive, paletter og peberkværne, meterhøje flips og ikke mindst en god portion ild og meget velduftende røg.

Et af de bedste steder at opleve teppanyaki er på Imperial Hotels øverste etage, hvor Restaurant Kamon holder til. Et hold af sindssygt dygtige kokke står klar til at tilberede stort set alt, hvad hjertet begærer til perfektion lige foran næsen af dig. Og så er udsigten fra restauranten næsten ligeså meget et show!

Besøg Kamons hjemmeside

Tjek nogle teppanyaki-tricks her

Se video fra Kamon her:

Sushi – Hvordan kan noget så simpelt smage så godt?

Skal man nævne én japansk madtype, som har klaret sig uden for Japan, bliver det uden tvivl sushi. Den meget populære spise er blevet tilpasset vestlige smagsløg på sin verdensturné, men i Tokyo er traditionen stadig i højsædet. Traditionel sushi handler først og fremmest om ris og dernæst om frisk fisk af umådelig høj kvalitet – ikke noget med ruller med cream cheese og mayonnaise. Det helt klassiske er nigiri sushi, som altså bare er ris og fisk smagt til med wasabi og soya – kvalitet og ærlighed på en tallerken.

Er man ude efter den absolutte verdensklasse, kan man med god ro søge til Masuda. Stedet drives af Rei Masuda, som er udlært hos sushi-legenden over dem alle, Jiro Ono, kendt fra filmen ”Jiro Dreams of Sushi”. Et måltid hos Masuda er en to timer lang smagsløgsmassage, og der er gennemført kvalitet hele vejen igennem. Sushi skal opleves, som den kunst det virkelig er, og det kan man hos Masuda.

Læs mere om Sushi Masuda her

Kaiseki – En symfoni af et måltid

Hvis der er en dronning over de mange japanske måltidstyper, er det uden tvivl kaiseki. Man kan sammenligne kaiseki med en symfoni, hvor stemningerne leder over til hinanden og et væld af følelser får lov at træde frem i én lang, rørende bevægelse. Der er regler for, hvilke retter et kaiseki-måltid skal indeholde, og i hvilken rækkefølge de skal serveres. Som regel er det omkring 14 retter, der er afstemt til uhørt perfektion, og det er virkelig en af de mest rørende japanske spiseoplevelser, man kan udsætte sig selv for.

Det er klart, at kaiseki virkelig er fine dining, og derfor er det også i den dyre ende. Et af de absolut bedste steder er Kagurazaka Ishikawa, som med tre Michelin-stjerner og en indretning, der matcher madens elegance, virkelig giver deres gæster noget for pengene. Kaiseki er ufatteligt smukt, og hos Ishikawa får skønheden frit lejde.

Besøg Kagurazaka Ishikawas hjemmeside

SE SENESTE ARTIKLER HER

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
Please enter your Access Token.

Nyhedsbrev


    Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.