Smagen af Marokko


 

Viktors Farmor byder på spændende rejser til Marokko, ser mere her

 

Kirk Rønler og Travellersplanet  rejste til Marokko med Marokkoeksperten

Tag med dem rundt på skattejagt i Marrakech, få tips til hemmelige perler, overgi dig til hammam og kom med til Surfers paradise i Taghazout.

Marokko vækker billeder hos mig, der ligner Tusind og én nats drøm. Kelimtæpper med frynser, der ligger i lag, og som er helt bløde at gå på, olielamper der skinner, fliser og mosaikker i klare farver, silke der smyger sig om kroppen og blafrer i vinden.

Det er det syn, jeg forventer, der møder mig, da jeg lander en brandvarm dag i Marrakech, i den inderste og ældste del af bydelen, Medinaen.

På skattejagt i Marrakech

I stedet bliver jeg mødt af et virvar af boder, markeder, sælgere der hiver i mig og facader på husene, som er tillukkede og i samme støvede ørkenfarve. Med meget få vinduer og døre, som ikke ligefrem inviterer indenfor, og det eneste, der blafrer, er en replika af en silkekjole, bleget af solen.

På mange måder minder Medinaen mig om Venedigs snirklede gader, som, uden vejnavne, er næsten umulige at finde rundt i, men til gengæld en fryd, for den, der har lidt Indiana Jones og skattejæger gemt i sig.

For Marrakech minder nemlig på mange måder om en skattejagt.

Ulig mange andre lande, hvor det smukkeste altid er forrest og pryder gaderne og lokker turister som lokale indenfor, er det omvendt i Marokko.

Et kinderæg

Men lad dig ikke narre af den tillukkede stemning.
Den er kulturelt betinget, for at ære og passe på kvinderne, og når du først begynder at gå på opdagelse, vil du finde ud af, at Marrakech er som et Kinderæg, hvor det smukkeste, lækreste og sjoveste er indenfor, bagved og oppe.

En lille trædør i en ørkenfarvet væg kan føre indenfor i en riad, hvor citrustræer, solskin og mosaikker i tusind farver stråler om kap med teen, som dufter forførende af mynte, og det venlige ansigt, der siger ‘kom bare nærmere’.

Læs med i denne artikel, og få tips og tricks til at finde nogle af Marrakechs og Taghazouts hemmelige perler.

2 hemmelige riader i Marrakech

Riad Dar Justo

Denne Riad er så godt gemt blandt Medinaens små gyder, at du skal bruge en guide for at komme dertil. Fra den store vej hjælper en guide os til hotellet. Vi går igennem små gyder, nogle med tag over hovedet, andre uden. Ind og ud. Rundt om hjørner.
Og for enden af en gyde ligger Riad Dar Justo.

Udefra ser det ikke ud af meget. Der er lidt tæpper, et par lamper og et skilt.
Men fra det øjeblik jeg åbner døren, mødes jeg af et smukt boutique-hotel. Mine øjne går på opdagelse, for alle steder jeg kigger hen, er der smukke detaljer. Æstetisk og lækkert. Holdt i brune, brændte, beige og røde farver inviterer denne Riad indenfor. Der er kun 23 værelser, hvert og et individuelt og meget smagfuldt indrettet.
I denne riad finder du flere små gårdhaver, som inviterer til afslapning eller en kølig dukkert i den lille pool. På toppen er der terrasser og en restaurant med velsmagende, frisk marokkansk såvel som middelhavsinspireret mad.

Riad Dar Justo har en spa, Le Bain Bleu, som tilbyder klassiske behandlinger og hamman.

Book dit værelse på Riad Dar Justo her

Les Jardin de la Médina

Må jeg ikke nok blive her lidt længere? Det var min første tanke, da jeg trådte ind på denne smukke riad i Marrakech. Døm endelig ikke på det, du ser fra gaden. Her er så smukt, når du først kommer indenfor.
Denne riad, dette boutique-hotel, er lidt større, med 36 værelser og en meget stor have i midten, med appelsin- og oliventræer, blomster, der dufter himmelsk, og små åbninger i haven, der inviterer til afslapning.
Der lyder toner af både jazz og chillet housemusik, og jeg er omgivet af grønne, blå og hvide nuancer over det hele. Poolen er placeret omkring midten og indrammet af store palmetræer, som rammer udsigten til himlen smukt ind.

I forgangen tid har riaden været brugt til den adelige familie – i dag er Les Jardin de la Médina anerkendt som et af de bedste boutique-hoteller i verden af Hotels de Charme & Caractere.

I dag føler jeg mig helt adelig, når jeg ved ankomsten bliver spurgt om, hvordan jeg ønsker mit rum og linned dufter. Af orangeblomst, den velkendte, marokkanske signaturduft, jasmin eller lavendel? Jeg vælger jasmin, og måske netop derfor er mine nætter på Les Jardin de la Médina endnu bedre.

Kig forbi riadens lille shop, hvor du kan dufte dig igennem marokkanske parfumer og shoppe farverige kjoler og kimonoer. Helt fabelagtigt.

Nysgerrig? Så tjek hotellet ud her.

Book dit værelse på Les Jardin de la Médina her

 

Hammam, mere end bare en scrub – sådan føles Marokko

Indrømmet; jeg havde aldrig før prøvet hammam, så jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente mig, da jeg træder indenfor i spaen, Le Bain Bleu, på Riad Dar Justo.
Her er roligt, mørkt på den lækre måde og emmer af en kærlig stemning.
Jeg får et rum for mig selv med marmor overalt. I midten en vask med messingarmaturer og vand, der skvulper. Helt meditativt drypper der langsomt varmt vand, som sænker min puls og hjælper mig til at slappe af.
I siderne er der marmorplateauer, som er opvarmet.

Fra jeg træder ind, og til jeg går, gør min behandler alt. Klæder mig af, på, vasker mig, skrubber mig, smører mig ind.
Helt klart en udfordring, men jeg fornemmede også, at des mere jeg kunne overgive mig og slappe af, des bedre blev det.

 

Overgivelse og ritualer

Jeg følte mig som et lille barn.
Hun vaskede mit ansigt så nænsomt, med varme bløde hænder, mens jeg sad på kanten af den varme marmor. Da hun spurgte, om hun måtte vaske mit hår, sagde jeg ja og endte med at hvine af fryd som et lille barn, når hun skyllede mit hår i vandet fra de store skåle, perfekt tempereret. ‘Gør det igen, please’, bad jeg, og imens jeg smilede over hele ansigtet, skyllede og skyllede hun. Shampoo ud af håret og overgivelse ind i min sjæl.

Ritualet starter med den sorte sæbe til at vaske kroppen med. Derefter følger scrub, shampoo og maske på krop og ansigt, som til sidst vaskes af.

For kvinderne er hammam, som en pub er for mænd. Det er der, de mødes og debatterer livet sammen.

Traditionelt bliver hammam både brugt, når en kvinde skal giftes og som en del af hendes polterabend. Og hvis en hustru mister sin mand, bærer hun hvidt i fire måneder og ti dage. På den sidste dag går hun i hammam og renses.

Prøv det. Det er en vild oplevelse, en gestus du får af den, der udfører hammamen, som kun bliver bedre, jo mere du kan overgive dig og lade dig føre.

Og nå ja, så er du blød som en barnerumpe bagefter.

Klar til en hammam? Læs mere om hammam hos Riad Dar Justo her.

Spis med udsigt over byens tage

En skattejagt efter aftenens spisested ledte mig igennem gyder og små stræder og ind hos Les cuisines de nos meres, som betyder ’Vores mødres køkkener’.

Som vanligt så det ikke ud af det store udefra, men indenfor ventede først en te-salon, som var helt unikt og lækkert indrettet med bløde puder, bænke i flet og fliser i sorte, grå og grønne farver.

På toppen en tagterrasse indrettet, så det så ud, som om Skandinavien mødte Marokko i et stilrent, men detaljerigt inferno af lamper, flet, puder, rå træborde og genbrugspapir på menukortene.

I solnedgangens lys satte jeg mig godt til rette og lyttede til Marrakech, som var i gang med at kalde til bøn. Det er et syn og en lyd, jeg aldrig glemmer. Imens bønnen rungede imellem bygningerne, spurgte jeg efter traditionel marokkansk mad. Deres specialitet.

Prøv desserten beldi, som er en klassisk marokkansk yoghurt, som ofte tager omkring 24 timer at forberede. Smager himmelsk!

Surfers paradise i Taghazout Bay

Vild med bølger, vand og aktiviter?
Så er fiskerbyen Taghazout lige noget for dig.
Området er i rivende udvikling og byder på aktiviteter til både vovehalsen og dig, som er ny til at surfe.

Taghazout ligger nord for Agadir på kysten og er kendt for legendariske bølger.

Strandene med det rødlige sand er rene og uden sten, og hele området er kendt for en laid back surferstil.

Savner du et break fra travlheden i Marrakech, kan du komme hertil på 3-4 timer i bil.

Sol House

Leder du efter et surf-inspireret sted at bo, men som stadig byder på mere luksus end de gængse surfcamps? Så tjek Sol House ud her.
Stedet er nybygget og stilen mere Skandinavisk og surf-inspireret end traditionel marokkansk. Du kan nyde udsigten over Atlanterhavet fra de små bungalows, som alle er udstyret med belejlige hængekøjer, som får dig ned i gear, mens solen står op og går ned.

Sol House er ungt, hipt og cool og perfekt til dig, der vil have mere eksklusivitet. Hytterne ligger i det rå landskab omgivet af pink blomster, som lyser op imellem appelsin-, figen- og oliventræer.
Søger du alternativer til Fuerte Ventura og La Santa, er dette område noget for dig, og Sol House byder både på surf-skole, vandaktiviteter som kajak og SUP, foruden et rigt udvalg af træning og yoga.

Om aftenen er der hyggelig stemning ved poolen med DJ og ibizainspirerede housebeats.

Se mer om Sol House her

Spis, hvor de lokale surfere hænger ud

Lad surfbrættet stå for en stund, og tag på opdagelse i fiskerbyen Taghazout – og forlad ikke byen, før du har spist på Munga Guesthouse. Spørg om vej, og find døren i væggen, som ikke fortæller noget om, at her findes det lækreste boutique-hotel og muligvis det bedste spisested i Taghazout.
Lad buzzeren fra døren tage dig indenfor i et univers bygget af tålmod og kærlighed. Her finder du 15 unikke værelser, som eksempelvis berber-, palme- og bådværelset.
Gå op, op, op til tagterrassen, og nyd udsigten over Taghazout Bay og fiskerbyens både, der ligger i række efter række.

Terrassen er lille, men unik i sit design. Gå på opdagelse, og nyd de gennemførte detaljer. Snak med de surfere, der helt sikkert hænger i baren, og nyd dagens retter, bestemt af råvarerne og kokkens humør på dagen. Du kan være garanteret at blive serveret frisk fisk og det, som Marokko smager af den dag.

Don’t miss it – det er skattejagten værd at finde døren ind til Munga Guesthouse.

Se mer om Munga Guesthouse her

Se Taghazout fra hesteryg

Har du lyst til at se Taghazout fra hesteryg i et langsomt tempo og lade dig vugge igennem klitterne på stranden og få vandsprøjt i ansigtet, når en smuk hest galopperer igennem vandet på stranden?
Så kom af sted. For det er en helt anden måde at opleve stranden og se surf-kulturen på.

Et godt tip er at booke en hest via en ranch. Så er du sikker på, at hesten har et bedre liv end dem, du kan booke med det samme på stranden.

Hos Ranch Amodou Cheval kan du både booke kamel- og hesteture.

Book din ridetur hos Amodou Cheval her

 

Billeder af Travellersplanet.
Kirk Rønler og Travellersplanet var afsted med Marokkoeksperten.dk

Om Kirk Rønler:
35 år, Nybagt mor, foredragsholder, danselærer og nysgerrig opdagelsesrejsende, der bruger sanserne som kompas.
Elsker at rejse og opdage det, som turisterne misser, at smage og sanse mig igennem et land og bruge en aften med en lokal, der kan fortæller mere om det hele.

Om Travellersplanet:
Ekatarina Goroshko står bag den lækre insta profil Travellersplanet, og rejser verden rundt som rejseblogger, dj, dronepilot og fotograf.

 

SE SENESTE ARTIKLER HER

Kirk Ronler


Følg mig her:

Travellersplanet


Følg mig her:

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
Please enter your Access Token.

Nyhedsbrev


    Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.