DEL GERNE


Geoparker i Grækenland


Geoparker i Grækenland

Overalt i Grækenland har du chancen for at beundre naturens kreative impulser. Træk i vandrestøvlerne, og udforsk fænomener, der er millioner af år gamle, mens du dykker ned i områdernes betragtelige og rige geologiske arv, hvor kloden lader til at have brugt sit kunstneriske temperament.

 

Photo: GNTO

Naturens fantastiske skaberværker

Grækenland er et land med betydningsfulde geologiske ændringer. Millioner af år med kontinuerlig opbygning af bjerge har udstyret denne del af planeten med fantastiske naturlige monumenter. Jomfruelige skove, høje bjerge og skovklædte slugter, uforstyrrede søer, floder, laguner og parker med unikke miljøer er alt sammen en del af det smukke græske landskab.

Terrænets morfologiske diversitet er bemærkelsesværdig, og landskabet byder på muligheder, der er svære at ignorere for dristige opdagelsesrejsende og naturelskere. Høje bjerge med forrevne tinder, huler og kløfter, frugtbare plateauer og dale, sjældne cedertræskove og vand-habitater er de brikker, der udgør det henrivende og mangfoldige kretensiske land.

 

Photo: GNTO, Samarina – Crete

Læs mere: Andre grunde til at forelske sig i Kreta

Naturpark Sitias i det internationale netværk af geoparker, European og Global Geoparks Network

Geoparken i Sitia, der ligger på den østligste kant af øen Kreta, inkluderes i de næste år i det internationale netværk af geoparker, Global Geoparks Network (GGN). Det sker efter beslutning fra byrådet, som blev truffet under det fjerde Asia-Pacific Geoparks Network Symposium i San’in Kaigan Geopark i Japan, der fandt sted fra 16.-20. september 2015.

 

 

© UNESCO/Sitia Global Geopark/Traditional village Zakros – Siteia (Greece)

Læs mere, og besøg Sitia

 

 

Årsagen bag denne beslutning er, at Sitias territorium har talrige mammut-fossiler fra den plæistocene epoke (2.588.000-11.700 år siden, den sidste del af kvartærtiden). Opdagelsen af tre fossiler fra den elefant-lignende Deinotherium giganteum, de omfattende hulesystemer og palæo-kystlinjerne omkring Zakros er unikke for Kreta. Yderligere er områdets væsentligste karakteristika det store antal karster på det omkringliggende kalkstensmiljø. Mere end 170 huler og utallige kløfter er blevet opdaget i området.

Sitias geopark går fra østsiden af Kreta og inkluderer områder af Sitia, Itanou og Lefkis samt kystlinjerne fra nord til syd. De mest kendte områder i parken omfatter Zakros, Palaiokastro, Ziros, Xerokampos, Sitanou og Karydiou. Optagelsen af parken i European og Global Geoparks Network forventes at bidrage betydeligt til at promovere og øge kendskabet til Sitias naturlige omgivelser, turisme, lokal økonomi og den rige kulturarv samt lokale produkter.

 

© UNESCO/Siteia Global Geopark/Den miocæne periode i parken er repræsenteret af et af de mest imponerende og vigtigste fossiler, Deinotherium – Sitia (Grækenland)


Find detaljeret information om Sitias Geopark her

Naturpark Mt. Psiloreitis – Uspoleret skønhed

 

Naturpark Mt. Psiloreitis på Kreta er et landskab af vild skønhed, som umuligt kan andet end at berøre og stimulere rejsende. Slugter, grotter, charmerende vandrestier og tætte skove gør området til et udendørs naturhistorisk museum, mens dets betragtelige biodiversitet, der består af unik endemisk flora og fauna, gør det til et levende, naturligt tapet.

De naturlige og de menneskeskabte stier, der er spredt ud over bjergsiderne, er ideelle til både vandreture og blot at se sig omkring på, og de gør det muligt for vandrere at komme i direkte kontakt med den oprindelige naturkraft. Mygia-vandreruten, stien, der går fra Doxaro til Ptyches Vossakou, samt stien ned gennem Platania Gorge, er alle godt afmærkede og vedligeholdt; det ideelle valg for dem iblandt jer, som gerne vil bryde ud af det monotone hverdagsliv i byen.

 

 

Photo: GNTO

 

Læs mere: Det hellige bjerg på Kreta

Den forstenede skov, Lesbos – Hvor tiden står stille

Den forstenede skov, Lesbos, blev skabt i den miocæne periode omkring 20 millioner år siden! Den er resultatet af intens vulkansk aktivitet i den ægæiske region. Parken blev erklæret et naturmonument i 1985 og ’Top European Geopark’ i 2011-2014.

Den forstenede skovs skønhed er helt ubeskrivelig. Parken ligger i den vestlige del af øen Lesbos, hvor de forstenede træstammer står på et område på 150 km2 – omringet af landsbyerne Sigri, Eresos og Antissa. I 1994 åbnede et naturhistorisk museum i Sigri; placeret lige midt i den forstenede skov. Det var det første museum af sin art i Grækenland, og formålet med det er både at beskytte og fremvise regionens geologiske rigdomme. At lære områdets naturlige skønhed og dets rige arkæologiske arv samt folkearv at kende er en livsforandrende oplevelse.

Læs, og bliv inspireret: Et unikt naturmonument

 

Nationalpark Vikos-Aoos – jagten på forhistorisk tid

Nationalpark Vikos-Aoos ligger I Epirus’ Zagori-region, nord for byen Ioannina. Der er fundet spor af menneskelige bosættelser helt tilbage fra år 40.000 f.kr. i buskadser og huler i nationalparken. Områdets geologiske formation er baseret på vand, der har skabt ufatteligt smukke landskaber. Parken er blevet kaldt ‘Parken med de tårnhøje tinder’ på grund af dens skyhøje bjerge, og stedet har faktisk de mest imponerende geologiske formationer i hele landet. Fem grotter er nærmest placeret på vertikale skrænter. Dybden på en af dem, grotten Provatina, er hele 407 meter, hvilket gør den til den anden dybeste grotte i hele verden.

 

Fortryllende naturstier og en række sports-, trekking- og mountainbiking-aktiviteter har omdannet området til et hotspot, der tiltrækker rejsende uanset tid på året. De besøgende kan hvile sig i oaser af traditionelle landsbyer, der er helt urørte af tidens tand – lige midt i Moder Natur.

Photo: GNTO

Læs mere: Nationalpark Vikos

Læs mere om Grækenland her https://www.gotraveling.org/graekenland-hele-aaret-rundt/

SE SENESTE ARTIKLER HER

 

 

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
No content was found for the current ursername(s) and/or hashtag(s).

Nyhedsbrev


Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.