Ann Lind Andersen: Det, du ikke vidste om Game of Thrones


Ann Lind Andersen: Det, du ikke vidste om Game of Thrones

På hvilken lokation overværede sønnerne en halshugning, og hvilken ‘adresse’ bruger det barbariske Dothraki-folk som hjem? Er du fan af Game of Thrones, der i øjeblikket lægger gader og riger øde med den nye sæson, er intet sted mere oplagt at besøge end Nordirland. Mange af tv-seriens dramatiske landskaber er optaget her, så GoTraveling er rejst i fodsporene på seriens nordirske locations og kan afsløre, at tv-skærmen ikke yder dem retfærdighed.

Ann Lind Andersen: Det, du ikke vidste om Game of Thrones

Screen-turisme er et voksende fænomen, hvor folk rejser til locations, hvor en tv-serie eller film er optaget. Og ‘Game of Thrones’ står højt på listen over serier, der inspirerer rejsende. Nordirland lægger kulisser til mange af de smukke landskaber i ‘Game of Thrones.’ Faktisk i en grad, så der er kommet nyt, opblomstret liv til det lille lands filmproduktionsindustri. For i kølvandet på HBO’s serie, baseret på George R.R. Martins bøger, er andre serier kommet til. Som tv-krimien ‘The Fall’ og filmen ‘Dracula Untold’ – for bare at nævne nogle få.

Som et must på din Game of Thrones-tur bør du tage ruten langs nordkysten, The Causeway Coastal Route, som er en ca. 120 km lang strækning fra Belfast til Lough Foyle. En rute, der er kåret som en af de smukkeste kystveje i verden.

Første stop: Cairncastle

Drej af ved Ballygally Castle, hvor man i øvrigt kan få en ‘Game of Thrones’-afternoon tea, hvis det kunne friste (med retter som ‘Dothraki Trifle with Mini Dragon’s Egg’ eller Ayra’s Madeleines), og kør et par km ind i landet. Så kommer du til Cairncastle, der, på trods af navnet, ikke har noget slot at byde på. Slottet – eller borgen – er faktisk helt væk, og der er kun grønne bjergsider at se. Men ikke hvilke som helst bjergsider, hvis man er ’Game of Thrones’-fan. Det er nemlig her, scenen, hvor Ned Stark i seriens allerførste episode, tvinger sine sønner, også sin yngste Bran, til at overvære en henrettelse af en ’Night watcher’, der er ‘deserteret’. Night watcheren rabler om de frygtindgydende ‘white walkers,’ som Ned Stark afviser som vrøvl. Det bliver både han og vi meget klogere på.

 

Andet stop: Steenson Jewellery

Kun ti minutters kørsel fra Cairncastle ligger Steenson Jewellery i et velholdt hvidt hus på kystvejen. Stedet er berømt for at være det eneste sted, der har fået lov til at lave smykker fra serien til almindeligt salg. HBO er meget påpasselige med deres ’Game of Thrones’-merchandise og giver sjældent tilladelse til, at kommercielle foretagender kan lukrere på seriens popularitet. Ejeren af stedet, Dan Spencer, designer og producerer også til serien, og en del af smykkerne er udstillet her.
Tjek Steenson Jewellery ud her

Tredje stop: Cushendun Caves

Det mest iøjnefaldende ved Cushendun Caves er den hvide række af villaer, der ligger ned til vandet, og som er kendt som de rige og kendtes feriested. Bl.a. ‘local boy’ Liam Neeson skulle holde til her, når han ferierer. Bag ved husene ligger de grotter, som fans vil kunne genkende som det uhyggelige sted i The Stormlands, hvor heksen Melisandre føder… et eller andet. I hvert fald ikke et barn, selv om væsenet bliver kaldt ‘the shadow baby.’

Ann Lind Andersen: Det, du ikke vidste om Game of Thrones

Hvor Coster-Waldau bliver holdt fanget

Kører du en halv time længere ad kystvejen, kommer du til ‘The White Cliffs,’ der egentlig ‘bare’ er parkeringspladsen til ‘Carrick-a-Rede Rope Bridge’-øen. Men er du fan, er det parkeringspladsen, der er langt mere interessant. Med de stejle, hvide klipper som baggrund er flere scener nemlig filmet her. Den vigtigste er nok den, hvor Lady Brienne of Tarth sværger troskab til Lady Catelyn i lejren, hvor Stark-familien planlægger krigen mod The Lannisters, og hvor Jamie Lannister – spillet af Nicolaj Coster-Waldau – bliver holdt fanget. Uden filmhold er stedet perfekt til en stille stund for at nyde udsigten over den nordirske kystlinje.
Tjek stedet ud her

Fjerde stop: Ballintoy Harbour, Pilou Asbæk og The Dark Hedges

Videre langs kystvejen ligger den idylliske lille havneby, Ballintoy Harbour. Location for en knap så idyllisk scene i ’Game of Thrones’, hvor Theon Greyjoy efter mange år ankommer hjem til ‘The Iron Islands’ og møder en kvinde, der flirter kraftigt med ham. Kvinden viser sig at være hans søster Yara (ja, den slags ‘søskendekærlighed’ må man vænne sig til i serien,) og derfra går det ned ad bakke for den stakkels Theon, der kommer så gruelige ting igennem. Heldigvis ser det ud til at lysne lidt for ham i sæson 6. I hvert fald indtil han møder sin onkel, Euron Greyjoy, der bliver spillet af Pilou Asbæk.

Ann Lind Andersen: Det, du ikke vidste om Game of Thrones

Populært mellemstop: Kings Road

Fra Ballintoy er det blevet populært blandt fans at aflægge ‘The Dark Hedges’ et besøg ved at køre ind i landet. Stedet er en vej, der hører til golfklubben Gracehill House, og som bemærker sig ved måden, man har plantet de krogede træer på langs vejkanten. Effekten er ret dramatisk, og måske derfor blev vejen brugt som en del af ‘King’s Road,’ et trafikalt omdrejningspunkt i strækningen fra Stark-familiens land til The Lannister’s i ‘King’s Landing.’ Det er også her Arya Stark, under dække, flygter fra King’s Landing efter faderen, Ned Stark, er blevet henrettet.

Femte stop: Giant’s Causeway

Det vigtigste punkt på kystruten, set med nordirske øjne, er Giant’s Causeway. Stedet har – endnu – ikke været brugt i ‘Game of Thrones’-sammenhænge, men er til gengæld et af landets mytologiske steder. Og man kan godt forstå, at runde lavasten, der strækker sig langt ud i vandet som en begyndende vej, har sat fantasien i gang og er blevet til historien om kæmpen Finn McCool, der bygger en vej ud i havet for at finde ud af, hvad der er ovre på den anden side. Dér støder han dog på en gigantisk kæmpe, der ikke synes om at få besøg, og som forfølger ham hjem til Nordirland. Heldigvis får Finn McCool hjælp af sin snu kone, så kæmpen flygter tilbage og undervejs ødelægger stien og efterlader

LÆS SENESTE ARTIKLER HER

Ann Lind Andersen


Følg mig her:

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
Please enter your Access Token.

Nyhedsbrev


    Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.