DEL GERNE


Skønne oplevelser på Østjava, Indonesien


Skønne oplevelser på Østjava, Indonesien

 

De fleste, der har rejst i Indonesien, har været på Bali, men naboøen Java er afgjort også et besøg værd, især hvis man er til natur og store scenerier. Mod øst finder man blandt andet vulkanerne Mount Bromo og Ijen, der begge kan bestiges, så man eventyrligt balancerer ude på kraterkanten

 

Mount Bromo er omringet af flere vulkantoppe, som man kan beundre, mens man bestiger selve kraterranden. Der er bygget en trappe op til krateret, så alle har en chance for at nå til toppen og kigge ned i vulkanens kogende indre.

 

 

Rygende vulkaner med dramatiske kratersøer der koger og syder, grønne vidder og små pittoreske landsbyer, hvor dagliglivet leves i ro og fred. Den indonesiske ø Java har nok altid ligget lidt i skyggen af naboøen Bali, der med sin farverige kultur tiltrækker mange rejsende. Java kan dog afgjort noget og er især stedet, hvis man gerne vil opleve trekking i storslået natur og med udsigter i verdensklasse.

Rent storbyferie-mæssigt er Java også kommet godt med efterhånden. Surabaya er Indonesiens næststørste by og hovedstaden i provinsen Østjava. Før i tiden var stedet bare en lidt kedelig industriby, som de fleste rejsende sprang over. I dag har den udviklet sig til en ganske charmerende og hyggelig by med mange gode og sjove tilbud til den rejsende.

Man kan sagtens få nogle dage til at gå med at opdage Surabaya og gå rundt og indsnuse stemningen. De farverige markeder i for eksempel China Town og det muslimske kvarter taler til alle sanser, og over alt i byen kan man opleve de forskellige trosretninger. Surabaya har for eksempel flere kinesiske templer, muslimske moskeer og et balinesisk tempel, som er spændende at gå på opdagelse i.

Skønne oplevelser på Østjava, Indonesien

Der er en storslået udsigt fra trappen op til Mount Bromos kraterkant. Dalen ligger ofte dækket i tågebanker i de tidlige morgentimer, der sammen med solens stråler giver det hele et næsten overjordisk præg.

 

 

Morgengry i eventyrligt lys

 

Stemningen i det spæde kølige morgengry er præget af både frygt og spænding på trappen op mod kraterranden af Mount Bromo. Man kan bestige vulkanen og komme helt op og kigge ned i det frygtindgydende buldrende krater. Først står man op midt om natten for at nå op til et udkigspunkt, hvor man nyder den storslåede solopgang over hele området.

 

Det er et betagende syn at se vulkantoppene i området komme til syne i tusmørket og med den smalle stribe af sol ude mod øst, opdager man også røgen fra Mount Bromos krater. Det hele forekommer én at være helt overjordisk i nuancerne, og da sollyset rigtigt får magt, ligger hele området badet i sarte farver og en bræmme af tåger. Det er et forbløffende syn, man ikke sådan lige glemmer.

 

Når det er blevet dagslys, går turen ned igen i en kortege af jeeps, og man lander nede for foden af krateret på en flad sandslette. Der er heste til rådighed, hvis man har lyst til at ride hen til stedet, hvor man begynder at gå op til kraterkanten ad en trappe. Sceneriet er intet mindre end storslået, men det er intet at sammenligne med, når man har kæmpet sig op ad trappen og står og ser ned i det kæmpemæssige krater, hvis bund består af én stor kogende gryde.

 

Røgen står op i en søjle, men det mest imponerende er næsten lyden. En susende, buldrende lyd når ens ører. Man holder næsten vejret af skræk for at falde ned ad de furede kratervægge og lande i sumpen. Det er bedst at holde sig på god fod med denne kæmpe. Derfor ligger der også offergaver rundt på stenene, og ved små boder kan man købe buketter af tørrede blomster til at smide ned i vulkanen og ofre til Moder Jord.

Skønne oplevelser på Østjava, Indonesien

Det er et vildt syn, der møder én, når man kommer op til kanten af Mount Bromo – en tyk røgsøjle står op fra den kogende vulkan og ikke mindst den susende lyd fra dens indre er ærefrygtindgydende.

En kæmpe gemt i tåge og damp

 

Hvor Mount Bromo er forholdsvis nem at bestige er Østjavas anden berømte vulkan, Ijen, en anelse sværere at komme til toppen af. Den har ikke trapper, men en tre kilometer lang trekking-sti, der stiger fra ca. 1.800 meter til 2.250 meter. Det er en virkelig smuk vandretur gennem et betagende landskab af vulkantoppe og grønt tæt vegetation.

 

Den midterste sektion af de tre kilometer til toppen er den sværeste og hårdeste opstigning, men alle i almindelig form kan klare turen. Går man i sit eget tempo og nyder den flotte udsigt, så kan alle nå op til toppen, hvor et imponerende syn møder én. Ijen vulkanen er kendt for sin lyseblå kratersø, der ofte er indhyllet i tåger. Over alt på jorden ligger dynger af svovl, som folk henter nede ved bredden.

Vejen op til toppen af Ijen-vulkanen går gennem et smukt grønt og frodigt landskab. Turen er på en god bred trekking-sti, og stiger fra ca. 1.800 meter til 2.250 meter i løbet af tre kilometer. Det er en flot tur i morgenlyset, og man bliver rigeligt belønnet for sin

 

Står man lidt og venter, så går der som regel hul i tågen, og det smukkeste syn åbenbares. Søen synes at bestå af lyseblå mælk, der står i flot kontrast til de omkringliggende koksgrå kratervægge. Man kan godt gå helt ned til søbredden, men dunsten af svovl er virkelig stram, og man bliver tilbudt en gasmaske. Selv oppe på kanten kan man mærke svovlen som en kradsen i hals og næse, så man skal ikke opholde sig for længe nede ved søen.

 

Vulkanen Ijen er en virkelig flot oplevelse, og naturen omkring er uovertruffen. Mount Bromo og Ljen er ret forskellige, men smukke på hver sin måde og afgjort et besøg værd. Sæt god tid af til dem begge og nyd oplevelsen og roen der. Mount Bromo er nemmest at bestige, og måske den man skal vælge, hvis man ikke har så meget tid. Ijen er lidt mere for de eventyrlystne og dem, der har god tid.

Skønne oplevelser på Østjava, Indonesien

Ijens kratersø synes at være fyldt med lyseblå mælk og giver et flot farvespil sammen med de grå kratervægge. Overalt på kraterkanten ligger der bunker af gult svovl, som arbejdere samler nede ved søbredden. Man kan mærke svovlet som en kradsen i halsen, selvom man står langt væk fra søen.

Hovedbyen for cigarer og karneval

 

Byen Jember er kendt for to ting; cigarer og karneval. Og det sjove er, at de faktisk har en af verdens største karnevaller. Når man tænker karneval, tænker man automatisk på karneval i Rio, Brasilien og måske ikke ligefrem Jember, Østjava. Det javanesiske karneval afholdes hvert år i august, og rent kostumemæssigt kan indoneserne nemt hamle op med brasilianerne.

Cigarfabrikken i Jember fremstiller nogle af verdens fineste cigarer. Man kan besøge fabrikken og se, hvordan cigarerne rulles og selv prøve det, hvis man har lyst og mod på det. Jember er også stedet for en af verdens største karnevaler.

Noget andet som Jember kan prale af, er deres cigarer, som håndlaves på fabrikken Bin. De har fremstillet cigarer og tobak i 50 år. I følge dem selv kan cigarerne fuldt ud kan måle sig med de bedste af slagsen fra Cuba. Man kan komme ind og se fabrikken, hvor kvinder sidder og arbejder med at brede tobaksbladene ud og rulle cigarerne. Man kan også se deres store udvalg af forskellige mærker af cigarer og bagefter besøge butikken, hvor man kan erhverve sig et par eksemplarer af de ædle varer.

 

Jember er måske ikke ved første øjekast den mest spændende by at besøge. Det er egentligt ikke en by, man hører så meget om, og det er lidt ærgerligt, for der er mange spændende ting at se og opleve. Byens ånd er præget meget af det årlige karneval, og de har blandt andet et museum, der fortæller om historien omkring karnevalet og om, hvordan det er blevet en af verdens største fester.

Skønne oplevelser på Østjava, Indonesien

China Town i Surabaya er en farverig og mangfoldig oplevelse, der bombarderer alle ens sanser. Her er det én af bydelens flotte kinesiske templer, der fanger blikket med sine farver og iøjnefaldende figurer.

På museet kan man opleve de mange forskellige kostumer og tilbehør. De er virkeligt imponerende lavet og udtænkt. Ofte følger de et bestemt tema, som man viser i dragterne. Museet ligger også inde med masser af billeder fra årenes karnevaler. De er ivrige for at fortælle om historien og viser gerne rundt på museet. Man er virkelig stolt af karnevalet i byen og fremviser og forklarer glad og gerne.

På opdagelse i skønne Surabaya

Hvis man har byen Surabaya som sin base i udforskningen af Østjava, så kan man passende bruge noget tid på at opdage den forunderlige charme ved denne Indonesiens næststørste by. Byen har udviklet sig til lidt en kulturel smeltedigel, og den har en mangfoldighed, som de fleste rejsende ville kunne finde interessant og tiltrækkende.

 

Et sted, der er god at starte med at udforske, er China Town for dets farverige skønne kaos og mylder af handlende. Bydelen er ét stort marked, og hist og pist løber man ind i et overdådigt kinesisk tempel, hvor den krydrede duft af røgelsespinde kildrer én om næsen. Markedet er opdelt i forskellige sektioner, og man kan gå rundt der i mange timer og få sig et ordentligt sansebombardement.

Begrebet ”alt godt fra havet” får en helt ny betydning, når man bevæger sig ind på fiskemarkedet i China Town i Surabaya. Her er bogstaveligt talt alt, hvad man overhovedet kan forestille sig i fisk og skaldyr og i mængder, som man kun kan drømme om. Det er et sjovt sted at gå på opdagelse

Duften af friskfangede fisk blander sig med aromaen af forskellige eksotiske krydderier og bjerge af chilier og bananklaser. Der er nok at kigge på, og måske kan man slå en handel af med en af de lokale. Fredag aften lukkes hovedgaden i China Town, og man holder hyggeligt natmarked med streetfood og livemusik. Alt hvad der kan kravle og gå er på gaden, og der er en munter stemning. Folk kan finde på spontant at begynde at danse, og alle hygger sig.

Surabaya er en hyggelig og omfavnende by med god og rar stemning. Der er altid noget at kigge på, og især på hovedgaden Tunjungan Street ligger der fine små cafeer og det gamle historiske hotel Majapahit fra 1910, der hver dag serverer high tea i den smukke tropiske have. Surabaya har en egen kær charme, som man kun kan føle sig godt tilpas i.

 

Hvor skal man bo?

Der er masser af muligheder for overnatning i alle prisklasser i Surabaya – book i forvejen, så du er sikker på at få et værelse. Ved Mount Bromo kan man med fordel indlogere sig på Lava View Lodge, der ligger i nærheden af udkigspunktet. Når man skal bestige Ijen vulkanen, er Jiwa Jawa Resort Ijen i Banyuwangi et dejligt og praktisk sted at bo. Det ligger fredeligt ude i regnskoven, og man har flot udsigt til vulkanen.

 

Hvordan kommer man rundt?

Det er nemmest at tage med på en arrangeret tur, når man skal bestige vulkanerne. Det kan for eksempel arrangeres fra Surabaya. Man kan også tage bussen til byerne i nærheden af vulkanerne. I Surabaya er det et udmærket lokalbusnet. Togtrafikken på Java fungerer også fornuftigt. Taxi er fordelagtig og billig i byerne og nemme at få fat i direkte på gaden.

 

Anette Lillevang Kristiansen var inviteret af den Indonesiske ambassade.

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
Please enter your Access Token.

Nyhedsbrev


    Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.