DEL GERNE


Bæredygtig Ferie På Kreta


 Bæredygtig ferie på Kreta

 

Små hyggelige landsbyer, private madlavningsoplevelser, bæredygtige mad- og vinoplevelser og sejlture til mindre kendte strande. Selvom Kreta er en populær ø, kan du stadig få en ferie uden om de andre turister. Med bæredygtige oplevelser, du kan tage med hjem. Her får du lidt forslag til hvordan du kan gøre din ferie på Kreta mere bæredygtig.

Billeder: Parastou Booyash, Macmaus, Nicolas Nova & Albrecht Fietz

Landsby-hop
Lej en bil og stop i lige den landsby, der taler til din sjæl. Find en hyggelig lille taverna i en bjerglandsby, hvor kun de lokale kommer. Bestil forretten på en taverna, hovedretten på en anden og desserten på en tredje taverna. Og hvis landsbyens charme smager lige så godt som maden, kan du booke en lejlighed og overnatte i landsbyen og køre videre til næste landsby dagen efter. På den måde bidrager du til den lokale økonomi, og får en autentisk landsbyoplevelse samtidig. Det er en økonomisk og social bæredygtig måde at rejse på, fordi dine penge bliver i et lokalsamfund, der ikke er overrendt af turister.

Bæredygtig ferie på Kreta

Vamos

Kør til den lille landsby Vamos, hvor du kan gå ture i smalle stræder med de store eukalyptustræer. Nogle af bygningerne her er fra 1800-tallet, og landsbyens politikere går op i at bevare bygningerne ved at renovere dem med bæredygtige materialer som lokale sten og træ i stedet for at rive dem ned. På den måde kan lokale erhverv blive i landsbyen og drive forretning fra bygningerne. Det har resulteret i, at flere kvinder har fået job i landsbyen. Besøg for eksempel den lille bager, der stadig anvender gamle bagemetoder, eller køb noget lokal ost og lækker lokal vin.

Loutro

Du kan også tage forbi Loutro, der er en hel bilfri kystlandsby, du kun kan nå via en længere vandretur eller med færge. Faktisk er der ikke engang veje i den lille landsby. Her spejler de hvide bygninger sig i det krystalblå vand og kaster stærke kontraster ind i din favn. Landsbyen lever udelukkende af turisme, så du kan vælge mellem mange tavernaer med havudsigt. Det er også hyggeligt at leje en kano og opleve den kun 300 meter lange landsby fra vandsiden.

Book din lokale landsbyoplevelse gennem Let’s Crete

Bæredygtig ferie på Kreta

Sejl til mindre kendte strande
Mærk friheden på havet ved at leje en båd og opleve Middelhavets femte største ø fra vandkanten. Kreta er 260 km. lang, og du kan få varierede oplevelser, hvis du sejler til forskellige kyster langs den aflange ø.
Det bedste ved at sejle rundt i din egen båd er, at du kan besøge de små kystlandsbyer, der måske ikke får gavn af turismen fordi, de ligger afsides. Og du kan sejle til mere ukendte strande, så du ikke bidrager til belastningen af de populære strande. Lej en sejlbåd i stedet for en motorbåd, og husk kun at efterlade fodspor og intet andet på strandene.

Dia islet

Du kan sejle forbi den ubeboede ø, Dia islet. Her ved Saint George strandbredden kan du bade i en bølge-løs bugt med sandbund. Lækkert og uden særlig mange andre turister. Til gengæld får du måske selskab af vilde kaniner og stenbukke, der kan finde på at kigge forbi på stranden.

Vathy-stranden

På den sydlige side af Kreta finder du Vathy-stranden, hvor du også kan campere. Stranden kan ikke ses fra det åbne hav, så du får en autentisk naturoplevelse omringet af den lange, klipperige kløft, du skal sejle igennem for at nå frem til stranden. Naturen består af kalksten og en rå bugt, og klientellet kommer her kun for ren afslapning. Der findes nemlig ikke rigtig nogle turistbekvemmeligheder heromkring. Det siges i øvrigt, at pirater brugte stranden til at holde pauser på i gamle dage.

Bæredygtig ferie på Kreta

Galini

Du kan også sejle til Galini i den sydlige bugt af Kreta, mellem Ahlia og Agia Fotia. Her er stranden beskyttet af tårnhøje klipper, der skjuler den fra hovedvejen, så den ikke er særlig tilgængelig via landsiden. Derfor kan du nyde strandens stilhed næsten for dig selv.
På østsiden finder du en unik strand i form af Vai strand, der har en beskyttet palmestrand med en endemisk palme-art, der kun vokser på og omkring Kreta. Det er dog en kendt strand, så når du er på disse kanter, kan du i stedet vandre eller sejle til en af de andre små strande deromkring. Et af de smukkeste hedder Kedromouri, og kun få andre finder frem til den. Her bader du i ro og mag – omringet af høje klipper på begge sider.

Du kan også booke en guidet bådtur og få spændende insider-viden om, hvor der ligger gamle krigsvrag under havoverfladen omkring Kretas kyster. Eller hvad med at dykke ned til vragene?

Lej din båd eller guidet tur gennem Sapphire Sea

Bæredygtig gastronomi og vin


Uanset hvor du befinder dig på Kreta, vil de fleste lokale påstå, at du får Grækenlands lækreste mad lige netop på Kreta. Maden er i hvert fald fuld af smag og ofte sammensat af lokale råvarer dyrket på øen. – Hvilket også er en af grundene til, at Kreta er en bæredygtig gastronomisk destination. Naturen spiller nemlig en stor rolle for gastronomien.

Du kan selv tage ud i naturen og plukke vild kamille, timian, oregano, rosmarin, laurbærblade og bjerg-teblade. Brug krydderierne på grillen til en friskfanget fisk, du køber af de lokale fiskere. Mere bæredygtigt bliver dit måltid næppe.

Bæredygtig ferie på Kreta

Restaurant Salis

Du kan også tage på en bæredygtig restaurant, der dyrker fra ‘jord til bord-metoden.’ For eksempel på Salis havnerestaurant i Chania, hvor du får umådelig lækre retter sammensat af råvarer de enten selv dyrker eller råvarer og vin fra lokale landmænd og gårde. Prøv for eksempel deres fermenterede agurkesalat med ristede mandler, hjemmedyrket honning og mynte. Eller deres brasen-fiskeret med hjemmelavet røget olivenolie. Skyl det ned med nogle af deres mange lokale vine til. Mums.

Bæredygtig madtur i Palea Roumata

Du kan også tage på en bæredygtig mad-tur i den lille landsby Palea Roumata, hvor lokale bager kager og laver retter på gamle familieopskrifter. Det er også her, du finder øens ældste træ, som er et oliventræ, der har levet i omkring 3000 år.
Kreta er nemlig oliventræernes højborg. Der findes flere millioner oliventræer på øen, og næsten alle familier med respekt for deres landlige historie producerer deres egen olivenolie. Derfor ville det være en skam ikke at prøve forskellige slags olivenolier. Kør forbi den lille, familieejede olivenolie-fabrik, Melissakis, der presser forskellige lokale oliventrægårdes oliven til olie. De presser også flere økologiske gårdes olivenolier, som du kan købe på stedet.
Du finder naturligvis også lokalproduceret økologisk vin på Kreta. Økologisk vin sparer dig ikke kun for kemikalier. Vinen indeholder også mindre koncentration af sulfitter i forhold til almindelige vine.
Prøv vinsmagning på den økologiske gård, Zoumberakis, der har produceret økologisk vin i tre generationer. Eller besøg Manousakis Winery, der er en økologisk boutique-vingård med fokus på håndproduceret vin. De støtter også en lokal skole for børn med handicap.

Se mere  om den bæredygtige restaurant Salis

Lille familiedrevet olivenolie-fabrik Melissakis:
Økologisk vingård Zoumberakis 
Økologisk vingård Manousakis Winery

Bæredygtig ferie på Kreta

Private madlavningsoplevelser hos Bee Bee Kings

Bee Bee Kings hedder tre unge gutters madlavningsvirksomhed. Det særlige navn kommer af, at de udover at lære dig at lave ægte græsk mad, også producerer honning. De tre iværksættere holder nemlig bier og producerer selv honning, som de gerne tager dig ud for at se. Prøv for eksempel deres økologiske honning med timian, som er en mørk, flydende honning med en kraftig og autentisk smag.

Du bliver taget i mod i gutternes private og frodige gårdhave. Til tonerne af solens aftenshow, der maler den hyggelige gårds træer og planter i gyldne farver. Det er her, du skal lære at lave zucchini, som er en form for squash-falafel. Lavet præcis efter en opskrift fra en af stifternes bedstemødre. Du lærer også at lave tzatziki og en lækker gryderet i tomat. – Også ligesom bedstemoren plejer at lave dem.

De tre gutter sagde deres kontorjobs op i Athen og flyttede tilbage til Kreta for at få et mere afslappet og landligt liv omringet af økologiske muligheder. Når du besøger dem, hjælper du ikke kun med at støtte deres startup-virksomhed, men også med at bidrage til lokaløkonomien, fordi pengene blandt andet bliver investeret i deres økologiske køkkenhave, hvor de henter ingredienserne til madlavningstimerne.
Ikke nok med både honning og madlavningsprojekterne, spiller drengene også selv musik, som de underholder med på autentisk og afslappet manér. Ligesom de også selv ville spille, hvis de bare hang ud sammen. Og du kan jamme med. Du får alle oplevelserne serveret lige dér i den hyggelige gårdhave, mens du spiser dig mæt i de græske retter, du selv har tilberedt. – Under skarp assistance af hovedkokken, Nikos.

For at være sikker på, at du også kan imponere med dine græske retter derhjemme, får du de hemmelige familieopskrifter med hjem. Det er en bæredygtig win win-oplevelse for begge parter.

Besøg Bee Bee Kings her

Bæredygtig ferie på Kreta

Her skal du bo


Cava Spada Luxury Resort står du op til en frodig have, der munder ud i den smukke stenstrand. Det er et lækkert strandhotel, hvor du kan dyrke morgen- og aftenyoga med udsigt over en kyst badet i solstrålernes pastelfarver. Dit hjerte bliver ganske enkelt fyldt med taknemmelighed over at kunne starte og slutte dagen med en cocktail af yoga, havets brusen og solens stråler.
Du kan også deltage i andre forskellige sportshold, som instruktørerne underviser i på resortet.
Cava Spada Luxury Resort ligger godt isoleret i en bugt, der ikke er overrendt. Der ligger nemlig kun et andet resort flere hundrede meter væk. Og kommer du udenfor højsæsonen føler du, du har stranden for dig selv.

Hotellet er placeret en af bugterne mellem hovedbyen Chania og den bounty-smukke strand, Balos, som du kun kan komme til via en vandretur eller via båd.
Hotellet er certificeret af det bæredygtige mærke Travelife Gold og har blandt andet solceller og overholder Travelife certifikatets strenge standarder indenfor bæredygtighed.
De har forskellige værelsesstandarder. Du kan for eksempel booke et af de lækre værelser med privat pool i forlængelse af din private terrasse. Eller et værelse med udgang direkte til den store have.

Læs mere om Cava Spada Luxury Resort her

 

Go Traveling var inviteret til Kreta af Discover Greece

LÆS MERE OM GRÆKENLAND HER

 

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
No content was found for the current ursername(s) and/or hashtag(s).

Nyhedsbrev


    Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.