6 tips til Halkidiki


6 tips til Halkidiki

Der er intet som Halkidiki”, siger de nordlige grækere, og de ved, hvad de taler om. Halkidiki er på mange måder Grækenlands grønne spisekammer, med de lækreste lokale råvarer. At spise på Halkidiki er så meget mere end musaka og græsk salat. Grillet blæksprutte lige trukket op af havet, hvid ost, honning, vin og masser af hyggelige restauranter. Lad dig forføre af Halkidikis tre smukke halvøer – Kassandra, Sithonia og den tredje finger, der omfatter kystbyen Ouranoupoli og den berømte klosterstat Mount Athos. Turkisblåt vand, tætte fyrreskove, små bugter med fisketaverner, caféer, strandbarer, arkæologiske steder og små hyggelige traditionelle landsbyer.

Mount Athos – halvøen kun for mænd

Mount Athos er et smukt bjerg og en lille halvø på den større halvø Halkididi, hvor 2200 munke lever i 20 forskellige klostre af byzantinsk arkitektur og 12 mindre munkefællesskaber.  Området er en autonom teokratisk stat, som formelt blev etableret i år 963, og er under græsk suverænitet. Mount Athos og er fuld forbudt for kvinder. Mandlige turister kan ansøge om ophold.

1. Tag på et Mount Athos cruise

Men kvinder og mænd kan se den smukke ø og de helt magiske klostre i behørig afstand på et cruise og hvis man er rigtig heldig, kommer munkene indimellem ud og velsigner folk på båden  – og ja så sælger de da så også lige lidt souvenirs.

Sejlturen tager dig med på en rejse ind i fortiden, på en rundvisning i Byzans arkitektur og livsstil. Alle klostrene på Athos-bjergets vestlige bred dukker på magisk vis op et efter et på de smukke bjerg skråninger. Hvert år beundrer omkring en million besøgende ortodoksiens vugge, som har levet efter byzantinernes leveregler og religiøsitet i mere end 1.000 år.

Book din billet med Athos Cruises her 

Cruise Mount Athos

6 tips til Halkidiki

2. Lej en båd og sejl på opdagelse i de smukke bugter

Tag på sejltur og se de smukke små øer i Athonian bugten, der ligger lokkende i det krystal klare blå vand med smukke hvide sandstrande. Fang måske en fisk eller bare das på båden og hop i det turkisblå hav. Albatros Cruise udlejer båd med plads til 10 personer og du kan leje alt fra fiskestænger til snorkel udstyr. Er du heldig at fange en fisk, kan den grilles og serves på båden.

Book din båd her med Albatros Cruise

3. Spis dig ned i lokale specialiteter

Halkidiki – Et grønt spisekammer

Aldrig har jeg spist så meget lækkert mad. Gastronomien på Halkidiki er virkelig i høj klasse, halvøen er  Grækenlands mest grønne og her er masser af lækre lokale råvarer og lokale produkter.  Jeg var så heldig at være inviteret til Kuozina Food festival, som startede med det smukkeste event på stranden ved Ierissos Central Port, hvor der blev kokkereret det lækreste mad af de lokale og man må sige at lokation ikke kunne være smukkere.

Jeg mæskede mig i Petroto gedeost fra Stathoris. Honning fra Athonas.  Østers fra Komitsa. Tsipouro lavet med anis. Vilde artiskokker kogt med tomatmarmelade tilberedt med det møreste lam. Blæksprutter kogt med vin fra Kleopatra. Zucchinitærte og Zucchini-blomster fra Moulasiotis. Øl lavet af honning og lokal vin fra Domaine Agrovision. Økologiske marmelader. Muslingerne fra Olympiada. Aubergine fra Tasos på Mouragio og meget mere.

Find upcoming events fra Kouzina her og spis dig ned i det lækreste lokale mad

6 tips til Halkidiki

Skulle du have lyst til en lækker frokost, så er tavernaen på Akrathos Beach Hotel et godt bud. Prøv deres grillede blæksprutte, som smager himmelsk.  Og skal du have mere grillet fisk, så prøv Molos Seaside Restaurant Nea Roda og nyd samtidig udsigten udover stranden og havet.

 

6 tips til Halkidiki

4. Olympiada

Olympiada er den hyggeligste lille kystby beliggende på den nordøstlige del af Halkidiki, 95 km fra Thessalonika med en smuk sandstrand der munder ud i en naturlig anlagt havn. Med sine kun 700 beboere indbyer byen til en dejlig afslappet ferie. Olympiada er for dig der søger et trygt, roligt feriested ved havet med et smukt landskab og muligheder for dagsture.

Byen hyggeligste hotel hedder Liotopi, der med sine charmerende værelser og personlige service, holder åbent i sommer sæsonen.

Book dit ophold på Hotel Liotopi her

5. Besøg en muslingfarm

Fra Olympiada kan du tage på en muslingfarm tur. Kom ud på havet og se musling farmen og hvordan muslinger dyrkes.

Vi var så heldige at den kendte Græske TV kok Dina Nikolaou tilberedte farmens lækre muslinger ret til os på farmen.

 

6 tips til Halkidiki

6. Følg i Aristoteles fodspor – The Ancient City Of Stageira

Det vigtigste historiske sted i Halkidiki er det antikke Stagira, der ligger ved siden af Olympiada på Liotopi-halvøen. Det antikke Stagira er kendt for at være fødestedet for Aristoteles, oldtidens største filosof og Alexander den Stores lærer. Ioniske bosættere, der kom fra øen Andros, grundlagde byen i 655 f.v.t. Kolonister fra Chalkida slog sig ned lidt senere.

Adgangen til The Ancient City Of Stageira er gratis, og byder på en vidunderlig offentlig park med skyggefulde stier, der fører mellem ruinerne af fæstningsværker, huse og markedspladsen (agora). Ruinerne i sig selv er måske ikke spektakulære, men tanken om at Aristoles har gået rundt her, gør oplevelsen storslået og udsigten over Strymonic-bugten er fantastisk. På en klar dag kan du se over bugten til det 1.956 meter høje Pangaion-bjerg, der er berømt for sine guld- og sølvminer, som engang tilhørte kong Filip II af Makedonien og hans søn Alexander den Stor.

GoTraveling var inviteret af Visit Greece til Halkidiki.

Læs mere om Grækenland her

 

 

 

Charlotte Rønholt


Følg mig her:

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
Please enter your Access Token.

Nyhedsbrev


    Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.